topx666

Forever learning praktikan

RSS Feed

Going where this year?

Public Transport is Dying in Jogja

0 Comments

This few days, my mother told me that it is harder to get Biskota. For example, the highway near my house, it used to be passed by Jalur 7, but lately rarely passed, if didn’t pass at all anymore. It passed by Transjogja too, but between the bus stops are too far here.

It was just one of the example, and it was relatively easy as my home rather close to the city. In my last post, I suggest the people to maximize the use of public transportation to reduces the consumption of gasoline fuel. But when the reality said that public transport in Jogja cannot accomodates the needs of the people, what I have to say?

My friend who had home in Pakem, close to Merapi Mountain, argued that there is no public transportation up north from Jogja to the foot of Merapi anymore. His family must join that fuel queue to ensure that they could go to work and to school. The extinction of the public transportation happened in the other places in this province as well.

Because of the rapid growth of the economic in Jogja this lately, the number of motorvehicles also multiplied dramatically. It is not uncommon to see many traffic jams on many spots, not only on morning and afternoon rush hours, but nearly all the day long, except for late night and early morning.

The majority of Jogja’s population had shifted and relied on their own motorvehicles. It was seen as one of the sign of prosperity. But the side effect, public transport system that mainly managed by private owners slowly died out, because their passengers disappeared. In the other words, the public transport is dying in Jogja.

But what about the people who reside on the same foot of Merapi, but they cannot afford any motorvehicles, and must go to work in the city, or to the market to sell their agricultural products? They definitely still need public transport to live and to improve their lives.

Businessmen who ran angkot or bus business see public transport as a way to make money. They didn’t ran it for charity. When it didn’t make profit anymore, they shifted to other business too. So, this is the position of the government, to make sure that all the people had a chance to improve their lives. However, the government also didn’t want to ran it when the majority of the people didn’t have any concern about this.

Imagine this, Jogja has been known as a City of Tourism, City of Culture, City of Education since a long time ago. Is it comfortable for the tourist to see motorvehicles everywhere? Merapi Mountain also one of popular tourist destination in Jogja, is it a new culture to rent vehicles as the only way to go there and anywhere around in Jogja? Is it educated when we see traffic jams, and the people who ignorantly keep rang their horns?

I remember, when I still on the junior high school, me and many other students who had home far from school still had Biskota. I remember when there were many students bicycle riding convoys in the morning. The traffic accidents that caused by kids who ride motorcycles were very rare. I remember when I still a child, me and my family went to Kaliurang by legendary Baker bus. The atmospheres was so peaceful and made me missed with those old days.

I’m not refusing development and modernization. We shall look on Japan. It is a modern and developed country. Look at the Japanese way of live, they have cars, but they know that the public transport also important. Their systematic integration of all form of public transport systems made it easier to travel nearly anywhere, so they prefer to take public transport than ride their cars.

Definitely, we still need public transport, for the sake of our city and ourselves. We don’t want Jogja looks the same as the other big cities in Java for their crowded and busy streets, whereas majority of those big cities have better public transport than Jogja.  As a native of Jogjakarta, I still want to live comfortably, happily, and peacefully in this city, and other people as well I think. Of course it cannot be done instantly. With a goodwill and some courage and works, I believe that we could make it.

Filed under Uncategorized

Fuel Queue Deception

2 Comments

Last week we saw a phenomenon in Yogyakarta, a long fuel queue happened in all fuel stations. Some people said that the fuel prices would be raised, some said the gasoline was going to be scarce. There were incidents that stained in some places, like queue grabing. One of the incidents even become a national headline.

I’m not going to talk about the incident. I just want to highlight that the people want to waste their time to do the queue under the hot Sun for hours. As we know, Yogyakarta today has transformed from past time “Kota Sepeda” to a “Kota Sepeda Motor, dan Mobil”. Of course motorcycle could bring you anywhere faster than any mass transport systems that we have here. And of course people don’t consider bicycle a fashionable form of vehicle anymore. But with the queue, it was not fashionable, and it was not saving your time.

But in the time like this, people still could be easily deceived by the cheap rumors. The Governor himself, the Sultan, guaranteed that the fuel supply still adequate until the end of the year. TransJogja and Biskota didn’t affected by the queue because they use Solar diesel fuel, the queue was only on gasoline Premium and Pertamax. Why they don’t think “Owh there is queue on the fuel station, so I will take a bus, or I will use bicycle”. Especially for them who don’t really need motorvehicles to live, like students, civil servants, among others.

The true victims of the queue is the poor people and microbussinesses in places that don’t have close public transport access and too far or too hard to reach, like Kulon Progo and Gunung Kidul remote hills. They must share their subsidized fuel quota with officials riding luxurious Camry and students from wealthy family with CBR. It is a big shame.

My take on fuel, still about the same with two years ago, the prices definitely should be raised, but this time slightly different. It is easy to differentiate an expensive and a chep vehicle. Why don’t the government differentiate the fuel prices also for this case? An easy example, the gasoline price for vehicle that made on 2000 downwards, could receive Premium at Rp 7.000. And vehicle that made on 2000 upwards, must buy Pertamax at Rp 15.000. There were already some rhetorics, suggestions, but how about making this to be a clear policy.

And my other sidethoughts also unchanged. Conversion to the more renewable energy should be immediately increased, the subsidy for the true poor (the family who don’t have any home, and couldn’t afford meal three times a day),  progressive tax for the rich, and immediately improved public transport. The clear and strict law to the culprit and grafter also must be imposed. The capture of Energy Minister by KPK couple days ago was a good sign.

Well, I’m just a common citizen. Had my opinion in here my Kandangbuaya. In the end I hope everything will be fine, and no more queue.

Filed under Uncategorized

Eksplorasi Migas 101. Part 3 : Drilling

0 Comments

Setelah data2 terkumpul, dimulailah proses drilling atau pengeboran sumur. Sebelum ngebor, dibikin dulu drilling plan atau drilling schedule, yang intinya berisi seberapa dalam mau ngebor, teknis2 drilling, dan yang paling penting kapan target selesai ngebornya.

Dalamnya sumur yang mau dibor bisa bervariasi antara beberapa ratus meter saja, sampe ribuan meter. Untuk mengebor sumur, digunakan struktur yang namanya drilling rig. Jaman dulu biasanya digunakan kelly rig, yang motor penggerak bor nya berada di bagian bawah struktur rig. Namun sebagian besar udah digantikan sama top drive motor, dimana motor penggerak bornya digantung di bagian atas struktur rig.

Onshore-Rig-1

Buat menurunkan mata bor sampe ribuan meter tadi digunakan drill pipe. Drill pipe ini juga berfungsi untuk mengalirkan drilling fluid yang biasanya berupa lumpur ke dasar sumur. Buat apa pake lumpur? Gampangnya gini, sumur ini dalamnya ribuan meter, kebayang gak kalo dinding sumur yang udah susah payah dibor ini runtuh. Nah lumpur ini berguna buat mengisi volume sumur supaya tanah dan batuan di sekeliling sumur gak runtuh. Itu adalah fungsi utamanya. Fungsi lainnya ada banyak, buat mendinginkan mata bor, buat ngangkat serpihan tanah dan batuan yang udah dibor naik ke permukaan, dll.

Selama ini dibayangkan kalo sumur itu biasanya ya cuma vertikal aja dari atas ke bawah. Nah di dunia oil and gas, gak jarang ditemui kasus dimana harus dibikin sumur directional atau horizontal, alasannya juga macem2. Misalnya dibawah sebuah desa ternyata menurut survei seismik ada kandungan hidrokarbon, masak iya seluruh penduduk desa disuruh pindah demi bisa ngebor disitu. Nah caranya ya bikin sumur yang dimulai dari samping desa yang ada lahan buat ngediriin drilling rig, kemudian dibor directional miring ke bawah desa tadi. Ato bisa juga karena diatas reservoir yang mau dituju ada formasi batuan yang keras banget dan berbahaya buat dibor, makanya dibikin sumur directional biar gak kena batu tadi.

Sejauh ini kayaknya proses drilling adalah tahap proses eksplorasi oil and gas yang paling beresiko dan berbahaya. Banyak barang2 berat yang digunakan, mulai dari struktur drilling rig nya sendiri, motornya, crane buat ngangkat2 barang, dll. Kemudian juga faktor teknis dan faktor alam, misal drilling fluid gagal menjaga well pressure lebih tinggi dari formation pressure, yaudah terjadi blow out. Kasus blow out paling terkenal di Indonesia ya Lapindo itu.

Filed under Uncategorized

Eksplorasi Migas 101. Part 2 : Survei

2 Comments

Survei merupakan tahap paling awal dalam proses eksplorasi minyak dan gas. Di tahap ini dicari lokasi lapangan yang memiliki potensi hidrokarbon. Tahap ini melihat dari sudut pandang yang lebih luas, yaitu keseluruhan lapangan, ya kalo di Indonesia contohnya keseluruhan lapangan Duri atau Blok Mahakam. Cakupan yang paling luas diperoleh dari satellite image, dimana dilihat perubahan2 pada permukaan bumi. Perubahan pola vegetasi bisa mengindikasikan resapan hidrokarbon di permukaan bumi, atau ada trap structure di bawah permukaan bumi.

Kemudian metode pengukuran magnetik menggunakan magnetometer. Perubahan nilai medan magnet bumi, walaupun sangat kecil, bisa mengindikasikan adanya intrusi batuan vulkanik berkandungan besi yang juga bisa menjadi trap structure. Selanjutnya metode pengukuran gravitasi menggunakan gravimeter. Perubahan nilai gravitasi bumi, sekali lagi walaupun sangat kecil, juga bisa mengindikasikan adanya salt dome yang menjadi trap structure.

Setelah pemetaan lapangan terhadap nilai2 tadi selesai, skala cakupan pengukuran dipersempit, dan dilakukan survei seismik. Ini untuk mengetahui dimana lokasi persis serta di kedalaman berapa hidrokarbon berada. Metode seismik menggunakan sound source berupa airgun yang ditembakkan ke dalam tanah. Suara tadi akan direfleksikan oleh tiap2 lapisan formasi di dalam perut bumi, dan ditangkap oleh alat yang bernama geophone. Prinsip kerjanya mirip2 kayak sensor jarak yang pake ultrasonik lah. Seiring perkembangan teknologi, sekarang bahkan data hasil survei seismik udah bisa diolah jadi mapping 3D.

Diagram_of_a_marine_seismic_survey

Diatas adalah contoh survei seismik di offshore alias di tengah laut. Geophone yang dipakai di survei offshore biasanya dinamai hydrophone. Karena di laut, tentu saja surveinya dilakukan di atas kapal.

Biasanya yang melakukan survei2 awal ini adalah geophysical services kumpeni. Hasil dari survei seismik bisa diolah oleh Reservoir Engineer dari owner kumpeni untuk memperkirakan kandungan hidrokarbon yang ada dan bisa diambil di daerah tersebut. Dan kemudian dianalisis ekonomis gak untuk dilakukan tahapan eksplorasi selanjutnya, yaitu drilling.

Filed under Uncategorized

Eksplorasi Migas 101. Part 1 : Geologi

0 Comments

Tahun lalu saya ikut Technical Training Program. Mumpung masih inget dikit2, melalui beberapa post kedepan, saya coba nyeritain lagi materi2 yang diajarin disana. Terutama yang berkaitan sama tahapan eksplorasi oil and gas. Untuk memahami eksplorasi minyak dan gas, mau gak mau emang harus berhubungan sama geologi. Kira2 garis besarnya kayak gini.

Hidrokarbon

Menurut teori mainstream perminyakan, minyak dan gas berasal dari makhluk hidup yang sudah mati jutaan tahun lalu. Sisa makhluk hidup ini mengendap diatas batuan yang disebut source rock. Karena proses pergerakan lempeng bumi yang dinamis selama jutaan tahun, akhirnya sisa hewan dan tumbuhan tadi berada di dalam perut bumi. Karena proses dekomposisi, kemudian terekspos pressure dan temperatur sekian lama, akhirnya makhluk hidup tadi berubah menjadi hidrokarbon. Hidrokarbon bisa berbentuk fluida (gas atau minyak) atau berbentuk padat dengan titik lebur rendah (parafin, wax, atau polymer).

Reservoir

Jangan bayangin hidrokarbon tadi tersimpan di dalam ruang kayak gua atau terowongan di dalam tanah, tinggal dibikin lubang sampe kesitu, trus disedot gitu. Biasanya hidrokarbon entah minyak atau gas, tersimpan dalam batuan berongga yang dinamakan reservoir rocks. Rongga di batuan ini bervariasi ukurannya, tapi gak sampe sebesar ruangan. Gampangannya batuan tadi kayak spons. Kalau spons dalam kehidupan sehari2 menyerap dan menyimpan air, nah batuan reservoir ini menyimpan hidrokarbon. Batuan2 ini biasanya batuan pasir (sandstone) atau batuan gamping (limestone, dolomite).

Trap, Seal

Kenapa hidrokarbon tetap berada di dalam reservoir rocks? Kenapa hidrokarbon gak mengalir ke permukaan tanah, kayak air gitu? Saking lamanya dia berada di dalam perut bumi, dan karena pergerakan lempeng bumi juga, hidrokarbon tadi terhalangi oleh formasi batuan yang tidak tembus fluida, yang dinamakan trap and seal. Umumnya formasi batuan yang anti tembus ini (bukan roti jepang) adalah shale. Shale ini biasanya berstruktur mirip tanah liat. Tanah liat gak tembus air kan? Nah shale ini kira2 gitu lah.

OilReservoir

Nah dengan mengetahui dimana posisi formasi reservoir, trap, dan seal, posisi hidrokarbon bisa diketahui. Untuk kasus sebenarnya, kadang2 gak sesederhana ini. Banyak faktor yg diperhitungkan, misalnya bentuk sealnya, apakah fault (patahan) seperti gambar diatas atau gak. Dan jenis hidrokarbonnya, yg dijelasin diatas adalah untuk hidrokarbon konvensional. Selain hidrokarbon konvensional, ada juga shale gas, oil sands, bitumen, dll.

Filed under Uncategorized

Mendukung Israel?

0 Comments

Sebelumnya, yang membaca post ini mohon membacanya sampai bawah. Biar gak ada yang missed dari pesan yang mau tak sampaikan.

12 Juni 2014, 3 remaja dari pemukiman Israel di Tepi Barat hilang. Pemerintah Israel secara langsung menyalahkan Hamas. Israel Defense Forces melancarkan Operation Brother’s Keeper, menculik 350 orang, dan membunuh 5 orang Palestina, walopun sama sekali gak ada bukti bahwa Hamas atau orang Palestina pelakunya. 30 Juni, jenazah ketiga remaja ditemukan, Perdana Menteri Israel, Benyamin Netanyahu, berjanji akan menuntut balas kepada pelakunya.

8 Juli, Operation Protective Edge dimulai dengan serangan angkatan udara Israel ke Gaza, dengan tujuan menghancurkan basis Hamas disana. Sampai saat saya nulis post ini, sudah 167 warga Gaza yang meninggal, 1120 luka-luka, nyaris semuanya warga sipil, sebagian anak-anak dan wanita. Hamas membalas, dengan tembakan roket ke wilayah pendudukan Israel, karena tidak adanya senjata lain yang bisa dipakai untuk melawan. 20 warga Israel luka-luka.

Selama ini, media-media di Indonesia selalu konsisten mengeluarkan berita-berita yang mendukung perjuangan kemerdekaan Palestina. Dan rakyat Indonesia selama ini juga mendukung penuh Palestina. Tapi di serangan ke Gaza kali ini, dengan boomingnya social media, dan akses ke media internasional, publik di Indonesia disuguhkan dengan berita-berita yang mendukung operasi militer Israel, serta memojokkan Hamas dan rakyat palestina. Dan akibatnya yang saya tidak habis pikir, banyak sekali orang Indonesia terutama anak mudanya, yang mengamini serangan udara Israel, serta mengutuk Hamas serta rakyat Palestina.

Kebanyakan post, foto, meme, atau kartun yang beredar di social media yang saya pakai, menggambarkan Hamas sebagai teroris. Hamas memang dianggap sebagai teroris oleh beberapa negara barat. Berita mengenai penderitaan rakyat Palestina dianggap overrated. Serangan udara Israel hanyalah usaha membela diri. Orang Israel berhak menduduki wilayah-wilayah Palestina. Serta banyak yang menyinyir dan mengejek dukungan orang Indonesia untuk Palestina. Mereka bilang, yang secara kasarannya, bantuan ke Palestina tidak perlu. Banyak argumen-argumen yang dipakai oleh mereka, bisa digoogling atau diamati sendiri di social media masing-masing.

Pemerintah Israel mempunyai program pengembalian orang Yahudi ke Israel. Program ini dinamakan sebagai Aliyah. Setiap tahunnya orang Yahudi dari seluruh penjuru dunia diundang untuk tinggal dan menetap di Israel. Namun tanah Israel sendiri sudah padat. Maka digerogotilah tanah Palestina di Tepi Barat secara perlahan-lahan dengan penggusuran, pendirian tembok pembatas, dan pendirian pemukiman-pemukiman, yang ilegal menurut hukum internasional. Hilangnya 3 remaja Israel, yang saya tulis di awal, adalah salah satu alasan Israel untuk menyerang Palestina. Israel perlu alasan baru tiap tahunnya untuk menggerogoti rakyat dan tanah Palestina. Bukan tidak mungkin, hilangnya remaja Israel ini, adalah skenario Israel sendiri, untuk mendapat alasan baru. Secara de facto, Palestina dalam keadaan dijajah Israel.

Perjuangan kemerdekaan melawan penjajahan, dimanapun, selalu dicitrakan buruk. Ketika Fretilin melakukan perang gerilya melawan TNI, semua orang Indonesia menyebutnya sebagai gerakan separatis dan harus ditumpas. Ketika Irish Republican Army berjuang melawan Inggris, semua negara Eropa menyebutnya sebagai teroris. Ketika Vietkong berjuang mengusir Amerika dan rezim bonekanya di Vietnam selatan, semua negara barat tutup mata terhadap kejahatan perang Amerika. Bahkan ketika negara kita sedang berjuang melawan pendudukan kembali Belanda pasca Jepang menyerah, TNI disebut sebagai rebel, pengacau, dan penjahat. Dan bahkan Amerika Serikat sendiri pernah melakukan perang kemerdekaan melawan Inggris.

Menurut saya, dukungan kepada Israel dari orang Indonesia, adalah tindakan paling memalukan dalam konteks hubungan internasional. Hubungan Indonesia dan rakyat Palestina sudah ada sejak masa perang kemerdekaan Indonesia. Bantuan Indonesia untuk Palestina pun sudah berlangsung sejak lama, sebagian besar berupa bantuan kemanusiaan. Ketika ada bencana alam besar di Indonesia, rakyat Palestina pun juga membalas.

Kemerdekaan adalah hak segala bangsa. Itulah yang tertulis dalam pembukaan Undang-Undang Dasar Indonesia. Rakyat Palestina berhak merdeka, rakyat Palestina berhak berjuang untuk merdeka, rakyat Palestina berhak melawan penjajah yang menggusur tanahnya di Tepi Barat sungai Jordan. Penjajah yang memaksa rakyat Palestina untuk mengungsi keluar. Penjajah yang kemudian mendirikan pemukiman, di tanah rakyat Palestina yang terusir. Penjajah yang mendirikan tembok blokade yang lebih tinggi dari tembok Berlin. Penjajah yang secara reguler melakukan serangan darat dan udara tiap tahunnya dengan berbagai alasan

Bantuan kepada rakyat Palestina dari rakyat Indonesia, tidak boleh berhenti, sampai Palestina merdeka. Mohon maaf apabila judul tulisan ini agak provokatif, cuma buat menarik orang-orang Indonesia saking sintingnya mendukung Israel tanpa tahu kenapa rakyat Palestina berjuang agar merdeka.

Filed under Uncategorized

Merbabu Solo Trekking

4 Comments

Last month, I go hike up at Merbabu. My intention was to have exercise, because the next month I would go to Rinjani. Because it was incidental, I decided to do it single man by myself. So, the night before, I rent a tent from a outdoor equipment rental near my ex-campus. It was a 2-person tent, for emergency if there were any fellow hiker that badly need, but primarily because the rental place didn’t have any single-person tent.

Then I prepared the logistics for 2 days, the eating utensils, and my other gears. At first, I want to bring my 600D and the tripod, but I think it would make my carrier unnecessarily heavier, and it was an exercise trekking, so I think I didn’t need that camera. I planned to do day trekking, which is I never done before, I always do night trekking with my friends. And I planned to have nasi bungkus as my lunch and dinner.

On D-Day morning, I woke up late, I woke up at 7 a.m, it was supposedly I have arrived at Selo at 6 a.m. So I toke a quick bath and check my carrier if there was something left. Then I went to Selo with my motorcycle. I stopped several times to have a breakfast, buy a match, several snack, and buy my lunch. I decided to not buy the dinner yet, because I think again that it would not good again if I store it too long on my bag.

I arrived at Selo Merbabu at 10.30 a.m. Then I registered on the basecamp. There are three basecamp, I choose the lowest basecamp, but I suggested the highest camp, because you will conserve your energy more by saving some walk. There were 3 fellow hiker from Jakarta, that just arrived from Selo Merapi, and they planned to hike up this afternoon. So I ask if I could joined them, and we decided to hike up at 11 a.m.

When I departed from Jogja, the sky was clear and there was no sign of rain. But that noon, the rain was coming, but it just a little, so we started our walk. The Selo Merbabu trek is a forest trek, and less steep than the Wekas trek in the early stage. We arrived at 1st post by 2.30 p.m. We have our lunch there. I shared my penyetan rice, and my fellows shared their instant noodles and coffe. We continue, and the walk is slowly, since I wasn’t in a hurry, and once again, it was just an exercise.

We arrived at 2nd post by 4 p.m. Start from here, the forest start to reduced, and the savanna start to be seen. The trek difficulties also increased. We arrived at the savanna hill at 5 p.m. My fellows decided to camp there. But I decided to continue the walk, since there are many other hikers. Finally I arrived at the last savanna by 7.30 p.m. I build my tent there, along with other hikers that I meet on the trek. They are also UGM students, and also from MIPA faculty.

At there, already there were many tents, and we decided to make our tent not too far from them. I make my dinner with an instant noodles and a glass of milk. Then I sleep inside my sleeping bag in my tent. I woke up at the middle of the night because of something wet hitting my face, realizing it was raining and my tent weren’t have a flysheet cover! So the whole night I was praying that the rain would not go any harder!

And in the morning, I had to face that my tent has become a waterpool. And my whole gears were wet. So I decided to go back down, and not to the peak. After a breakfast, I pack all of my gears and give my logistics that still left to fellow MIPA hikers at the front of my tent. After a little phototaking, I started to trek down at 8.30 a.m.

On the way, there are so many tent at the savanna, I realize that they arrived after me. Merbabu has become a crowded hotel last night! The trek also badly plowed by the hikers. I knew that they hike up under the rain, so its like plowing a rice field! But I could go down quickly, and before 12 o’clock, I have arrived at the basecamp. And the basecamp was very crowded also. The campsman tell me that there were 200 people hike up last night. What a number!

Then I started my motorcycle, and I arrived to my home at 3 p.m after I return the tent to the rental. And I decided to wash all of my gears that afternoon.

There are many lesson learned from this solo trekking. The most important, prepare all of your gears carefully, and all should suitable with all possible weather. And you must know the route well. In my case, I have learned that Selo is rather easy track, so I dare to do it alone. In solo trekking, all of the things done by yourself. So, what decided your lives here decided by yourself. But, the good side, you could always choose your own timing. Normally, I always left behind by my friends when I go hikking at the mountain, because I was too slow. But here, I didn’t feel that I was left behind by anyone, because I went alone, and everything could be fine.

Yeah, it was my very first solo trekking. I have my experience here, in any case there is something happened in the future.

Filed under Uncategorized

Through Struggle part 2

2 Comments

God will not change the condition of a people until they change what is in themselves.
(al-Ra’d, 13:11)

Some people think that they could achieve their goals and objectives. Some others just think to let it flow. Some people think that it just destiny that could bring them somewhere or that just luck that they need, nothing else. Some people think to giving up and take different pathways on their life. Some people think it ridiculous and tell other people to think more realistic and rational.

But I believe, it is through struggle that people can achieve many things, it is through struggle that people can make their dream realized, it is through struggle that could bring happy end.

Filed under Uncategorized

Working Days

8 Comments

Last year, 2013, was a brand new year for me. Finally I was into real world life. As a fresh graduate, I went unemployed at first. It is like 3-6 months I’m finding a job. 3 months if it counts from my ‘formal’ graduation day in Grha Sabha Pramana, or 6 months if it counts from my final exam in Ramadhan of 2012.

And finally, I got a job as a Maintenance Engineer in Halliburton Wireline and Perforating Solution (WPS), based at Balikpapan, East Kalimantan. I was placed at Muara Badak after my 3 months probation period, I’ve written the story about my probation period earlier last year, doing mainly Cased Hole maintenance, ranging from tool’s electronics, mechanical, and surface system, that including the panel in the Logging Truck. When I went to Balikpapan last year, I didn’t know the job description for a Maintenance Engineer at all. Electronics, especially Analog, was not my concentration when I’m on college, and I am not very good at analog electronics, so I try hard to remembering all of the materials on college.

In Ramadhan of 2013, I was sent for Technical Training Program at Fort Worth, Texas, US. It was my first time I went abroad. 8-hours flight from Jakarta-to-Dubai continued with 16-hours Dubai-to-Dallas. I learn many many many things there, all about oil and gas exploration, from survey, drilling, evaluation, and finally completion, beside my competencies of well logging a.k.a well data acquisition physics measurement theory. With my background in Electronics Instrumentation, these are fascinating study. This training could be called ‘Oil n Gas Exploration for Dummies’ or ‘Oil n Gas Exploration 101′.

After I went back home, I mean back to my work, I went back to Badak for Cased Hole again for a few months. Last month, I was sent to Balikpapan for 3 weeks to doing Open Hole maintenance, it was my first Open Hole assignment in my working days. Finally I could touch the-mighty-LOGIQ-tool-that-only-seniors-can-maintain-it. The procedure is not really hard if it compared to Cased Hole one. But for the circuit schematics, yeah you could vomit if look at it too much. And the size, is matter. It needs at least 2 people to handle and move the tool, compared to single man handling of Cased Hole tools.

When people working on their job, certainly there are few bad things. But, there are much more good things in my job, many good mates that keep me laugh all the day, good seniors that patiently taught me while they are doing their duty too. In other word, it could be said that we trying to do the best for the work, and do the best for the play. This is not a kind of job that people go to work from Monday to Friday, and then they could have Saturday and Sunday for rest. This job require us to do 30-days work continuously, at least for a trainee like me. So we need to keep each other cheers and happy in our work. Fortunately for me, my job is still a comfort zone for me right now. But I must not be satisfied this early. I need to make goals, and also plans to achieve them.

Well, that is the story of my working days in 2013. Hope everything will be running smoothly for 2014 :D

For the Future

0 Comments

誰だって一度は大空を飛べる さ
今日から君の限界目指せ For the future!

やりたい事を我慢してたり
よせばいいのに大人ぶったり
断る事もできなかったり
ホントの君は何処へ行ったの?

教科書通りの
人生 なーんて
うんざりするでしょ
さぁ 行こう !!

誰だって一度は大空を飛べる さ
今日から君の限界目指せ For the future!
溜め息つく暇なんてないのさ
フルスピードで限界目指せ For the future!

人生という名のストーリー
このシナリオは君が主役だ
何か不満があるのだったら
どーぞ勝手に書き直しちゃえ

何もやらないで
ツベコベ言うのは
楽しくないでしょ
さぁ 行こう !!

あと少しでまた強くなれるさ
輝く瞬間(トキ)を駆け抜けよう For the future!
僕等 自由なんだ
さぁ 行こうよ

Anyone can fly in the big sky once!
From today, aim for your limits
For the future!

You settle for not doing things you want to do.
You act like an adult when you really should stop.
You can’t even say no to anything.
Where has the real you gone?

You must be sick of living your life
by the book.
Come on, let’s go!!

Anyone can fly in the big sky once!
From today, aim for your limits
For the future!

There’s no time to sigh!
Aim for the limit at full speed
For the future!

In this story called “life”,
You are the star of your scenes.
If you’re not happy with something,
Go ahead and rewrite it the way you want.

It can’t be any fun complaining,
Without doing anything
Come on, let’s go!!

Anyone can fly in the big sky once!
Show me the real you now
For the future!

You’ll be strong again soon!
Let’s run through these shining times
For the future!

We are free
Come on, let’s go!

Filed under Uncategorized